2013. április 19., péntek

Tejkaramelles-mogyorós ostyaszelet - Blogkóstoló 8.



Mondtam már, hogy imádom a Blogkóstoló játékot? Igen, azt hiszem már mondtam.:) A játék megálmodója 4Gyerek. Jelenleg a 8. forduló zajlik, házigazdája pedig Hani, az Ízemlékek blog írója . Ebben a fordulóban Dina világában kutakodhattam. Közel sem először fordultam meg nála. Jelenleg is a könyvjelzőim között várakozik legalább 4 bejegyzésének az elérhetősége, mindenképpen elkészíteni kategóriában:) Még a bejegyzés írása közben is bukkant föl Dinánál olyan recept, amit sürgősen ide kell sorolnom:)

Most azt a csodát próbáltam ki, ami rögtön a szívembe zárta magát, ahogy megláttam a képét.

Nekem nagyon bejött ez a tejből főzött sűrített tej, nincs az a jellegzetes mellékíze, mint a boltinak.
Legközelebb azt hiszem tejszín nélküli verziót fogom elkészíteni, az akkori ízvilága közelebb állt a szívemhez, de így tejszínesen is hűdefinom lett a végeredmény, és nagyon nagyon mutatós.
A receptet Dinánál találhatjátok.

Drága Dina, köszönöm, hogy nálad válogathattam, nagyon sok nekem tetsző recepttel lettem gazdagabb!!! (a család is meleg üdvözletét küldi:)

Mindenkinek szívből ajánlom, hogy legyen rendszeres vendég Dina világában!

Tejkaramelles-mogyorós ostyaszelet

Hozzávalók
Házi sűrített tej

  • 1 l zsíros tej (legalább 2,8%-os)
  • 35 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 1 tk. szódabikarbóna (nálam a Horváth Rozi vált be, annak nincs olyan erős íze)
1/2 cs téglalap alakú ostyalap
2 dl habtejszín (állati eredetű)
10 dkg pörkölt sósmogyoró

A sűrített tej hozzávalóit egy lábasban feltesszük főni, lassú forrással főzzük kb. 1-1,5 órát a vége felé azért már gyakran nézzünk rá és kevergessük. Ha már kevergetve sercegve csíkot húz a fakanál az edény alján akkor kész vagyunk. Ekkor felöntjük a tejszínnel és még egy kicsit forraljuk. Ha kavarás közben ismét előbukkan a lábas alja akkor félrehúzzuk. Néha néha keverünk rajta és kézmelegre hűtjük.

Három ostyalapot középen kettétörünk. Egy kb. 20X20-as tepsibe rétegezzük. Az ostyát megkenjük tejkaramellel és megszórjuk durvára tört mogyoróval. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalóink. Pár órára hűtőbe tesszük, ha kellően megdermedt szeleteljük.
Azután megpróbáljuk az evését abbahagyni:)

Köszönöm Dina!:)

13 megjegyzés:

  1. Annyira jól néz ki,guszta ! Nagyon finom lehet! Nagyon tetszik a recept egyszer (azt nem tudom hogy mikor mert már nagyon sok van várólistán) biztos kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Ismerős ez a várólistás dolog, több hónapig tudnék egyfolytában főzni, sütni róla ha elkezdeném:)

      Törlés
  2. Csodaszép, egyszerűen tökéletes:) A párom odavan a karamellért, csak ostyalapom nincs hozzá, itt nem lehet kapni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm! Hát, sajnos ostyalap nélkül elég nehéz elkészíteni:)

      Törlés
  3. Hú, de gyönyörű lett! Nyami! Annyira örülök, hogy ízlett! És megmelengetett a sok szép szó, amit kaptam Tőled, köszönöm! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm Dina!:) Nagyon finom lett, és biztosan nagyon finom lesz az a sok minden más is amit kinéztem Tőled!:)

      Törlés
  4. Guszta nagyon! Karamell hozzánk is jöhet bármikor:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Karamellért igen sok mindenre képes lennék:)

      Törlés
  5. Gyönyörű lett, nagyon jó választás! :)

    VálaszTörlés
  6. Iszonyat jó választás volt, főleg hogy Dinánál tényleg nem könnyű választani - az ember legszívesebben mindent kipróbálna...;-))

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó választás, különösen, hogy még a sűrített tej is házilag készült.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...